Directheid van Nederlanders

Allereerst waar ik me over verbaas en soms aan irriteer, dat is dat ik Nederlanders erg direct vindt. Ze zeggen werkelijk alles wat ze denken. Dit heb ik ook gemerkt toen ik ging solliciteren vorig jaar.

Doordat ik Marokkaans ben, draag ik een hoofddoek. Ik heb de opleiding facility management gedaan. Dus toen ik ging solliciteren zocht ik ook een baan in die sector. Mij leek het erg leuk om in de sales te gaan. Toevallig waren er bij drie verschillende bedrijven vacatures voor deze functie. Ik ben meteen gaan solliciteren.

Bij het eerste bedrijf moest ik het gesprek voeren met de facility manager. Het was een jonge man. Hij was net gekleed en praatte wat bekakt. Van mijn moeder heb ik geleerd nooit een vooroordeel te hebben. Dus dat deed ik nu ook niet. Het gesprek begon erg leuk. We hadden meteen een klik samen en hij was erg geïnteresseerd in mij. Het gesprek was bijna afgelopen, totdat hij mij een vraag stelde: draag je altijd een hoofddoek vanwege je geloof? Ik dacht meteen bij mezelf: wat is dit nou voor vraag? Natuurlijk draag ik altijd een hoofddoek. Ik ga toch niet de ene dag wel een hoofddoek dragen en de andere dag niet.

Ik beantwoordde zijn vraag met: ja, ik draag altijd een hoofddoek. Toen ik dat zei werd hij iets minder enthousiast. Hij zij dat ze het als bedrijf niet toegankelijk vinden als hun sales medewerkers een hoofddoek dragen. Sales medewerkers zitten namelijk regelmatig bij klanten. Wanneer zij dan een hoofddoek dragen vinden ze dit gesloten overkomen.

Toen hij dit zei schrok ik ontzettend. Hoe durft hij dit zo te zeggen. Ik voelde me erg beledigd. Hij vroeg mij of ik er voor open stond om mijn hoofddoek af te doen wanneer ik naar een klant zou gaan. Dit wilde ik niet. Ik geloof namelijk ergens in en ik ga dit niet weggooien voor een baan. Hij zei dat hij mij dan niet aan kon nemen.

Ik was erg teleurgesteld. Op mijn tweede sollicitatiegesprek bij een van de andere bedrijven  gebeurde er precies hetzelfde. Bij het derde bedrijf hadden ze er wel respect voor en stonden ze ervoor open dat ik ten alle tijden mijn hoofddoek zou dragen. Het was een minder commercieel bedrijf en de klanten die zij hadden waren voornamelijk stichtingen. Daarom vinden ze het juist interessant om iemand van een andere cultuur in het bedrijf te hebben.

Inmiddels werk ik al een jaar bij dit bedrijf. Ik heb het daar erg naar mijn zin en mijn collega’s zijn allemaal erg vriendelijk. Ik ben dan ook ontzettend blij met deze baan. Maar de redenen waarom ik bij de andere bedrijven afgewezen bent vind ik erg schrikbarend. Er zullen vast mensen zijn die dit artikel lezen en het herkennen. Nederlanders zijn nou eenmaal anders en daar moeten we mee leren omgaan. Lees mijn casino blog.